Psi i pirotehnička sredstva: 4 stvari koje trebate uraditi

Pirotehnička sredstva mogu izazvati osjećaj strahopoštovanja kod ljudi. Sa druge strane psi se osjećaju kao da su u ratnoj zoni. Svjedoci smo da mnogi vlasnici kućnih ljubimaca izjavljuju da su njihovi psi bili uplašeni tokom vatrometa,petardi kao i upotrebom drugih pirotehničkih sredstava.

Psi imaju bolje razvijeno čulo sluha od ljudi, tako da su ti glasni udarci, pucketanje i zvižduci alarmantni, što potvrđuju doktori veterinarske medicine. Ove pojave dolaze nepredvidivo i u intervalima tako da se psi ne mogu navinuti na njih.

(https://www.thedodo.com/dodowell/dogs-and-fireworks

Znakovi da su psi preplašeni :

 1. Ubrzano disanje
 2. Zijevanje
 3. Hipersalivacija
 4. Agresivnost
 5. Odlazak u WC-e kuće/stana
 6. Pretjerano oglašavanje
 7. Nemir
 8. Depresija

Kako bismo Vam pomogli da vaši ljubimci budu smireniji,sabraniji,sakupili smo nekoliko vrhunskih savijeta od  veterinarskih stručnjaka.

 1. Ne plaši se svaki pas vatrometa – neki čak i spavaju.
  • Psi koji se plaše mogu različito reagovati ovisno o njihovoj dobi, rasi i traumi iz prošlosti. Utvrđeno je da su pasmine poput norveškog buhunda, na primjer, skoro četiri puta osjetljivije na glasne zvukove vatrometa od kineskih krestenjaka, prema studiji o osjetljivosti na buku kod 17 različitih pasmina pasa.
 2. Držite psa u zatvorenom prostoru
  • Ovih dana, kućni ljubimci se tretiraju kao ravnopravni članovi porodice (a neki, poput kraljica i kraljeva) u mnogim domovima, tako da uvijek postoji dodatna pomoć osjećaja krivice kada se oči vašeg šteneta ispune užasom dok napuštate kuću bez njih. Primamljivo jepovesti svog psa gdje god idete, ali veterinari preporučuje da ostavite psa kod kuće ako planirate uživati u vatrometu na otvorenom. Čak i ako vaš pas većinu vremena provodi na otvorenom, unesite ga unutra tokom vatrometa. Ovo će ga spriječiti da pobjegne kada se osjeća uplašeno, što ga može dovesti u opasnost.” Niko ne želi da propusti proslavu kao što je Nova godina, ali se preporučuje da psa koji ima strah od vatrometa ili jaku reakciju na glasne zvukove ne ostavljate samog kod kuće. Čak i ako su zaključani u zatvorenom prostoru, i dalje se mogu ozlijediti ili oštetiti stvari u kući . Veterinar za hitne slučajeve je imao situacije u kojima su uplašeni psi skočili pravo kroz stakleni prozor kako bi pobjegli. Ako ne možete biti kod kuće, najbolji savjet je da nabavite čuvara za vašeg psa za period dok ste na proslavi. Također preporučuje se da psi dobiju mikročip, to je elektronski implantat ugrađen ispod kože vašeg ljubimca s jedinstvenim kodom koji nosi informacije o vlasniku i ljubimcu. Na taj način, ako se dogodi najgori scenario i vaš pas pobjegne, on će biti lako prepoznatljiv i brže će se ponovo spojiti s vama.

 1. Stvorite siguran prostor u svom domu da se vaš pas može sakriti
  • Kao i svaka životinja koja pokušava izbjeći opasnost, pas će potražiti utočište kada se osjeća ugroženo. Ako ga već nemate, stvorite siguran prostor koji je samo za vašeg psa. Za pse dresirane za boravak u korpi, da to bude korpa , ili dodavanje dodatnog nivoa sigurnosti tako što ćete prostor ispuniti omiljenim igračkama i ćebetom ili komadima odjeće s vašim mirisom. Preko korpe možete staviti i deblju deku kako bi se prostor osjećao zatvorenije.
 1. Odvratite svog ljubimca umirujućom muzikom ili bukom TV-a.