Stečajni postupak JKP Bašbunar Travnik

USPJEŠNO OKONČAN STEČAJNI POSTUPAK JKP BAŠBUNAR TRAVNIK

Pred Općinskim sudom u Travniku vođen je stečajni postupak nad imovinom stečajnog dužnika JKP „BAŠBUNAR“ d.o.o. Travnik koji je ovih dana uspješno okončan.

Dana 24.12.2013.godine, Općinski sud Travnik je donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom stečajnog dužnika JKP „BAŠBUNAR“ d.o.o. Travnik, nakon čega je predložena reorganizacija stečajnog dužnika.

-Nakon isteka perioda nadzora, te nakon što je razmotrio završne izvještaje stečajnog upravnika i odbora povjerilaca, stečajni sudac je utvrdio da su ispunjeni uslovi za ukidanje nadzora iz člana 193. Zakona o stečajnom postupku FBiH, zbog čega je dana 20.07.2020. godine, doneseno rješenje o ukidanju nadzora. – saopćeno je iz Općinskog suda u Travniku.

Stečajni postupak je po svojoj naravi složen postupak, ali stečajni sudac je, postupak stečaja nad stečajnim dužnikom JKP “Bašbunar”d.o.o. Travnik, uz učešće stečajnog upravitelja i Odbora povjeritelja, uspješno okončao, na način da su radnička potraživanja namirena, da je postupak uspješno okončan ,a samim tim što JKP “Bašbunar” nastavlja sa radom i svojim djelatnostima, navode iz Općinskog suda Travnik.

Ovo je primjer da stečajni postupak ne mora značiti kraj bavljenja djelatnošću privrednog društva iako se isto nađe pred mnogobrojnim problemima ,pa i pred stečajem , dobrom organizacijom i vođenjem samog postupka može se sačuvati imovina stečajnog dužnika i nastaviti sa radom,a primjer za to je JKP “Bašbunar”.