Uređenje korita rijeke Lašve

Danas je u Travniku započeta velika akcija uređenja korita rijeke Lašve. S obzirom na simboliku 22. marta, koji se obilježava kao Svjetski dan voda, idealna je prilika za početak radova na uređenju korita.

Investitor ovog projekta, kojim će Travnik dobiti ljepši vodotok jedine nam rijeke Lašve, je Općina Travnik na čelu sa načelnikom gosp. Kenanom Dautovićem.

Izvođači radova su Javno komunalno preduzeće “Bašbunar” Travnik i “Teling” d.o.o. Travnik. Prema riječima direktora JKP “Bašbunar” gospodina Abida Drobe, radovi teku planiranom dinamikom. S obzirom na najavljeno lijepo i sunčano vrijeme, radovi će biti nastavljeni punom dinamikom i narednih dana, do završetka akcije uređenja.

Tema svjetskog dana voda 2022. godine su podzemne vode. Podzemne vode su često daleko od pogleda, ali njihov uticaj osjeti se posvuda. Skoro sva tečna, slatka voda u svijetu je podzemna voda, koja omogućava snabdijevanje pitkom vodom, za sanitarne sisteme, industriju i ekosisteme.

Podzemne vode napajaju izvore, rijeke, jezera i močvare i prodiru u okeane. Podzemne vode se uglavnom obnavljaju kišom i snježnim padavinama koje se infiltriraju u tlo. Podzemne vode se mogu izvući na površinu pomoću pumpi i bunara.